Agáma terráriumok és berendezése

Szakállas Agáma terráriumok és a berendezése

A terráriumról és a méretekről

A szakállas agáma terráriumok tájolása fekvő,  mivel ők talajlakó állatok, ezért nem magasított hanem széltében kell nagynak lennie. Természetes élőhelyük a sivatag, így egy olyan környezetet kell kialakítani nekik ami ehhez hasonlít leginkább. A terrárium tetején szükség lesz majd egy szellőzőrácsra ami biztosítja a megfelelő levegőztetést. A terrárium lehet valamivel magasabb is (kb 60cm) ha ezt a terem megfelelően kihasználjuk a háttér kialakításával.

Javasolt méretek:

0-6 hónapos korig: 50 x 30 x 30 cm vagy 0-12 hónapos korig:  70 x 40 x 25 cm
6-12 hónapos kor felett: 90 x 60 x 30 vagy 120 x 70 x 35 cm 
(minimum és az ajánlott méret, de a magasságot lehet növelni 60 cm-ig) 

A sziklaháttérről

A szakállas agámák számára nagyon fontos a sziklaháttér!
Azon felül, hogy nagyon igényes háttereket tudunk csinálni dekorációs célra és akár ez lehet lakásunk legszebb ékköve, ez hivatott majd létrehozni a természetes élőhelyére hasonlító életteret. Úgy érdemes kialakítani a hátteret, hogy ez nyúljon be a szellőző alá is, hogy tudjon napozni. A megfelelő háttér kialakításával akár a kihasználható területet meg is lehet duplázni, ezért sok párkányt fogunk kialakítani.

Aljzatról

Sivatagi homokot érdemes használni az agámáknak, ez található a természetes élőhelyükön is. Ebből lehet kapni nagyon sok színben, ezért válasszunk olyat ami illik a háttérhez is és a lakásunkba.

Világításról

Szükség lesz egy UVB izzóra ami természetes napfényt helyettesíti, ennek a segítségével épülnek be az agáma szervezetébe a különböző nyomelemeket, vitaminok és a calcium, ez elengedhetetlen. Ezen kívül szükség lesz egy melegítő izzóra ami a terrárium megfelelő hőfokát lesz hivatott megteremteni. Kiegészítésnek használható egy ion izzó ami a terrárium levegőjét tisztítja és a szagokat is semlegesíti. Az izzókat vagy kerámia lámpa búrába lehet tenni, vagy ha fénycső mellett döntünk akkor nézd meg itt, hogy milyen lehetőségeid vannak. A világítást érdemes egy időkapcsolóval szabályozni.

unnamed-4-300x225

Belső berendezési tárgyakról

A szakállas agáma terráriumok fontos kelléke egy farönk amin tud napozni, szeretnek nagyon rajta mászkálni és növeli a komfort érzetüket.
Mindenképpen kapjon helyet ezen kívül egy medence amiben pancsolhat és használhatunk egyéb természetes dekorációkat PL: sivatagi gyökereket szórhatunk szét a homok tetején

Extrák
Be tehetünk neki kukactálat amiből a lárvákkal szolgálja ki magát illetve egy hőmérőt mindenképpen tegyünk fel, hogy tudjuk milyen klíma van bent kedvencünknél!

 


Ha szeretnél terráriumot rendelni, nézz körbe az eladó terráriumok között vagy kérj árajánlatot egyedi méretre!