Kaméleon terráriumok és berendezése

Kaméleon terráriumok és a berendezése

A terráriumról és a méretekről

A kaméleon terráriumok kialakítása álló, vagyis függőleges irányba magasabb és a földön pedig kevesebb helyet foglal el. A kaméleonok fel és le közlekednek az ágakon és úgy szabályozzák a hőmérsékletet maguknak. Ha melegebbre vágynak, akkor a fenti ágakra ülnek napozni, ha hűvösebbre akkor pedig lejjebb keresnek maguknak pihenőhelyet. Fontos, hogy ezek a terráriumok úgy készülnek el, hogy a tetején és az elején is van szellőzőrács ami biztosítja a megfelelő kereszthuzatot.

Javasolt méretek:

0-6 hónapos korig:  30 x 30 x 50 cm
6 hónapos kor felett: 50 x 40 x 90 cm vagy 65 x 50 x 90 cm
(minimum és az ajánlott méret)

boxturtleTateandSage113013366_zpsf4d4f703

A sziklaháttérről

A kaméleonok nem használják ki úgy a szilahátteret mint egy talajlakó állat, így ez csak abban segít, hogy a kaméleonok komfortérzetét növeljük. Ezért úgy készülnek el, hogy a belső térből ne vegyen el sokat, természetesen mit sem veszít dekorációs értékéből. Kérhető bele virág ültető is amibe nagyon szép növényeket lehet elhelyezni.

17495785_1460443937330656_1366203098_n

Aljzatról

Kókuszrostot érdemes használni ami elvonja a kellemetlen szagokat, segít a levegő páratartalmának a megtartásában és ha a kaméleon esetleg lezuhanna magasról, így puha felületre fog érkezni. Mindemellett 100%-ban természetes és kedvező áron be lehet szerezni.

Világításról

Szükség lesz egy UVB izzóra ami természetes napfényt helyettesíti, ennek a segítségével épülnek be a kaméleon szervezetébe a különböző nyomelemeket, vitaminok és a calcium, ez elengedhetetlen. Ezen kívül szükség lesz egy melegítő izzóra ami a terrárium megfelelő hőfokát lesz hivatott megteremteni. Kiegészítésnek használható egy ion izzó ami a terrárium levegőjét tisztítja és a szagokat is semlegesíti. Az izzókat vagy kerámia lámpa búrába lehet tenni, vagy ha fénycső mellett döntünk akkor nézd meg itt, hogy milyen lehetőségeid vannak. A világítást érdemes egy időkapcsolóval szabályozni.

unnamed-4-300x225

Belső berendezési tárgyakról

A kaméleonoknak a legfontosabb, hogy a terráriumba legyen sok vízszintes és függőleges ág is, ezeken fog közlekedni!
Ezen kívül legyen dús növényzet, ami a természetes élőhelyén is megtalálható, ebből nem mindegy, hogy miket használunk, a legkedveltebb a schefflera.
A növényekből használható mű és élő egyaránt.

Extrák

A terráriumba el lehet helyezni egy két eszközt még ami kaméleonunk és a mi életünk teszi könnyebbé.  Ilyen többek között az automata párásító rendszer, aminek köszönhetően egy szerkezet elvégzi helyettünk a napi párásítást.
Illetve tehetünk be kukactálat amiből kedvenc kis hüllőnk ki tudja vadászni a lárvákat.
Ezeken felül egy pára és egy hőmérőt is tegyünk fel, hogy tudjuk milyen a az időjárás a kaméleon lakásban.


A fentebbi terráriumok alkalmasak minden kaméleonnak, többek között sisakos kaméleonnak, párduckaméleonnak is.


Ha szeretnél terráriumot rendelni, nézz körbe az eladó terráriumok között vagy kérj árajánlatot egyedi méretre!