Szárazföldi teknős terráriumok és berendezése

Szárazföldi teknős terráriumok és a berendezése

A terráriumról és a méretekről

A szárazföldi teknősöknek fekvő terráriumra lesz szüksége, vagyis a földön nagyobb területet fog elfoglalni és magasságban pedig keveset. Lehet zárt terráriumot választani amire kellő szellőzőt fogunk tenni a megfelelő levegőztetés érdekében. Vagy pedig választhatod a nyitott terráriumokat is, ebben az esetben nincsen a terráriumnak teteje és a foglalatokat akár a háttérbe is beépíthetjük neked. Környezetének pedig enyhén nedvesnek kell lennie, kb 50 % páratartalma van szükségük.

Javasolt méretek:

0-12 hónapos korig: 50 x 30 x 30 cm vagy 70 x 40 x 25 cm
12 hónapos kor felett: 90 x 60 x 35 vagy 120 x 70 x 35 cm 
(Ha tető nélküli terráriumot választunk, ebben az esetben magasság elég ha kb 30-40 cm) 

A sziklaháttérről

A szárazföldi teknősöknek a háttér csak dekorációs funkcióval bír, vagyis ő nem mászik fel rá mint a legtöbb hüllő! Így olyan hátteret fogunk készíteni ami nem vesz el sok teret a teknőstől, ugyanakkor a a szépsége megmarad. Ha tető nélküli terráriumot készítünk akkor igény szerint a háttérbe bele tudjuk építeni a foglalatokat az izzókhoz. A háttérbe kialakítható még barlang/búvóhely is,  csak a fantáziád szabhat határt. Mindezeken felül ültethetünk növényeket is a sziklaháttérbe kialakított ültetőkbe.

Aljzatról

Ezeknek a teknősöknek( többek között: Görög teknős, mór teknős, szegéles teknős) A kókuszrost a legalkalmasabb kereskedelmi forgalomban is kapható aljzat, amit tőzeggel lehet összekeverni vagy erdei földdel.

Világításról

Szükség lesz egy UVB izzóra ami természetes napfényt helyettesíti, ennek a segítségével épülnek be az teknős szervezetébe a különböző nyomelemeket, vitaminok és a calcium, ez elengedhetetlen. Ezen kívül szükség lesz egy melegítő izzóra ami a terrárium megfelelő hőfokát lesz hivatott megteremteni. Kiegészítésnek használható egy ion izzó ami a terrárium levegőjét tisztítja és a szagokat is semlegesíti. Az izzókat vagy kerámia lámpa búrába lehet tenni, vagy ha fénycső mellett döntünk akkor nézd meg itt, hogy milyen lehetőségeid vannak. A világítást érdemes egy időkapcsolóval szabályozni.

unnamed-4-300x225

Belső berendezési tárgyakról

A teknősünknek mindenképpen szükség lesz 2 tálkára, az egyik itatásra és fürdésre szolgál, a másik pedig az etetésre. Fontos, hogy az itató elég nagy legyen ahhoz, hogy bele tudjon mászni pancsolni. Ezeken kívül elengedhetetlen a barlang/búvóhely.

Extrák
Tehetünk be nekik műkoponyákat dekorációnak vagy különböző természetes dekorációkat Pl: pálmarostot.


A fentebbi terráriumok alkalmasak a legtöbb szárazföldi teknősnek, többek között: görög teknős, mór teknős, szegélyes teknős, doboz teknős.


Ha szeretnél terráriumot rendelni, nézz körbe az eladó terráriumok között vagy kérj árajánlatot egyedi méretre!