Terrárium világítása,fűtése

A terráriumok világítása többféleképpen oldható meg, de vegyük alapul a 2 leggyakoribb terráriumot. Az egyik a nappali állatoknak való terrárium, a másik pedig az éjszakai állatoknak való. A világítás és vagy fűtést mutatjuk be röviden mindkettőnél külön!

Nappali állatoknak való terrárium

Ide tartozik minden olyan hüllő terrárium akik nappali életmódot élnek, többek között: görög teknős, szakállas agáma, kaméleonok, vízi agáma stb….

Na de mire van szükségünk a megfelelő világítás/fűtéshez?

UVB fény

Kezdjük a legalapvetőbb fényforrással, ez pedig az uvb fény! Ezt több féle módon lehet megoldani! Ennek a fénynek a lényege, hogy helyettesítse a nap által kibocsátott természetes ultra viola sugarakat, mert minden hüllőnek ez elengedhetetlen! Ennek segítségével építik be a vitaminokat, ásványi anyagokat, kalciumot és különböző nyomelemeket a szervezetükbe!

A nappali életmódot folytató hüllőknek ez mindennél fontosabb! Persze a megfelelő vitaminozás is kell, ez a kettő kiegészíti egymást 

Opciók:

Fénycső

 

A fénycsöveknek a legnagyobb előnye, hogy nagy szélességeket tud bevilágítani kevés energiafogyasztás mellett. PL: egy 60 cm fénycső felér 4 db izzónak a világítási szélességével, továbbá ez a jelenleg legmodernebb technológia az UVB fényforrásra. Amiért kedvelik sokat még az az, hogy csak évente kell cserélni benne a csövet.

 


UVB izzó

 

Az izzók használata igen széles körben elterjedt, mert jellemzően E27-es foglalattal szerelik őket fel és a legtöbb lámpába bele lehet tekerni. A fénycsőhöz képest gyengébb uvb fényt adnak le és hátrányuk, hogy mindössze 6 havonta cserélni kell őket! Az erejük kihasználásához megfelelő lámpatest kell! Erről lejjebb! 

 Kompakt izzó

 

Ezek a fajta izzók abban különlegesek, hogy egyszerre adnak UVB, fényt, UVA fényt és meleget is! Koncentráltan lefelé koncentrálja ezt a jótékony sugarat.

 

 

 


Melegítő izzó

Ez az izzó ami a meleget adja, segítségével elérhetjük a megfelelő hőfokot. Mindig elhangzik a kérdés, hogy mekkora izzó kell az adott terráriumba?
Mindig a terrárium méretét kell figyelembe venni, illetve azt, hogy ahol a terrárium lesz az a szoba mennyire meleg? PL egy kicsi 40 literes terrárium befűtésáre az esetek többségében elég egy 25 wattos izzó, ha kb 22 fok van a szobában, de egy 300 litereshez, már két 50 wattos is szükséges lehet. A melegítő izzó és az UVB egymást kiegészítve használandó.

intense_basking_spot_50w_2135

 

Tehát nappali állatoknak egy uvb és egy melegítő izzóra van szüksége, de fontos, hogy az egyik minimum adjon le uva sugarakat is. A fénycsők jellemzően 30%-ban adnak le azt is.

Milyen lámpatestet használjak?

A legideálisabb megoldás a fém búra! Az uvb szempontjából ez azért jó, mert belül fény tükröző lemezekkel van ellátva, ezért lesugározza a fényeket és segít hasznosítani az uvb sugarakat.

A melegítő lámpa szempontjából, pedig azért jó, mert a fém egy olyan anyag ami arra törekszik, hogy megszabaduljon a felvett hőtől, ezért nem melegedik túl! Ezzel kíméli a benne lévő melegítő izzót és tovább tudod használni.


Éjszakai állatoknak való terrárium

Ide tartozik minden olyan hüllő terrárium akik éjszakai életmódot élnek, többek között: leopárd gekkó, gabonasikló, királypiton, vitorlás gekkó stb.

Itt viták folynak arról, hogy kell-e uvb izzó! Az alap helyzet az, hogy nem! De ha szeretnénk a nappali életmódját is természethűen leutánozni, akkor be lehet rakni egyet! 

Na de mire van szükségünk a megfelelő világítás/fűtéshez?

Melegítő izzó

 

Abban más ez az éjszakai állatoknak, hogy ne erős fényű nappali izzót használjunk hanem kifejezetten éjszakai melegítő izzókat! Pl kék vagy lila fényű holdfény izzót, illetve vörös holdfény izzót.

Ha nem izzót használnál akkor vannak fény nélküli kerámia melegítők! Ezek sokkal tartósabbak, bátran használd ezeket is.


Fűtő lap

 

Ezek fűtés kiegészítésként szolgálnak, ez azt jelenti, hogy az elsődleges fűtés az izzó marad és érdemes bekötni egy fűtőlapot is, ami rásegít nekünk erre! 

Van aki elsődleges fűtésnek használja a fűtőlapot, de ami fontos! Fűtőlapot CSAK thermostattal szabad használni, ez biztonsági előírás!

 


 

Megtudod nézni a nálunk kapható világítási eszközöket ITT