Terrárium világítása

A terráriumok világítása többféleképpen oldható meg, amit mi javaslunk mindenkinek azok a kerámia lámpabúrák.

Hogy miért is jó ez?

Ezek a lámpatestek kerámiából készültek így elég jó a hő leadása és nem fog túlhevülni, mint egy fém lámpatest, így csökkentve a tűzveszély kockázatát is.

Minden kerámia lámpabúrát belül egy fehér fényvisszaverő réteggel látunk el, ami segít lefelé vezetni a fényt és a meleget.

popi

Előny a belógatós világítással szemben még az, hogy ez nem fogja megégetni az állatunkat, véletlenül sem tud érintkezni így a hüllőkkel a működésben lévő égő.

Ezeket a búrákat a terrárium tetején található szellőzőre kell helyezni, ami azért fontos, mert az uv fényt megszerű az üveg, a melegítő izzó hőkibocsátása pedig megrepesztheti az üveget könnyedén.

 

Hány wattig használható egy ilyen búra? 

Attól függ, hogy milyen foglalat kerül bele, magát a kerámia lámpbúrát 1000 C fokon égetjük ki, hogy véletlen se okozzon balesetet, de maga a búra elbír szinte bármekkorát.

unnamed-4-300x225

Ajánlott izzók

Három fajta izzó van amiből érdemes válogatni, ezekből 2 kötelező a nappali állatok számára.

UVB izzó

A három izzó közül az uvb izzóval kezdeném, a nappali állatok számára elengedhetetlen, ez segít felszívódni a calcliumot és a különböző nyomelemeket, serkenti az életkedved és a szaporodási vágyat, enélkül az izzó nélkül nem lehet hüllőket tartani, talán ez a legfontosabb mindközül. E27-es foglalattal bele megy az általunk forgalmazott búrákba.

reptile_uvb150_13w_2188

Melegítő izzó

Ez az izzó ami a meleget adja, segítségével elérhetjük a megfelelő hőfokot. Mindig elhangzik a kérdés, hogy mekkora izzó kell az adott terráriumba?
Mindig a terrárium méretét kell figyelembe venni, illetve azt, hogy ahol a terrárium lesz az a szoba mennyire meleg? PL egy kicsi 40 literes terrárium befűtésáre az esetek többségében elég egy 25 wattos izzó, ha kb 22 fok van a szobában, de egy 300 litereshez, már két 50 wattos is szükséges lehet. A melegítő izzó és az UVB egymást kiegészítve használandó.

intense_basking_spot_50w_2135

Ionos, szagtalanító izzó

 

Ez az izzó először is nagyon szép természetes fényt ad, így utánozva a nap sugarait, de más funkciót tölt be igazából. Ez az izzó tisztítja a terrárium levegőjét. Nem ez nem átverés, tényleg semlegesíti a szagokat, főleg agáma esetében indokolt a használat. Ezen kívül még a levegőben található gombaspórákat is hatástalanítja.

natural_light_ion_15w_3785


Megtudod nézni a nálunk kapható világítási eszközöket ITT